Att välja välmående - ett aktivt val!

Sep 17, 2022 |
Twitter

Article 3

Hälsofrämjande nytta för ledare

Om vi har möjligheten att välja mellan välmående och stress vad är det då som gör att så många väljer stress?

Vår ”medvetenhet” har förmågan att observera och betrakta oss själva mitt i en känsla, mitt i en tanke, mitt i en upplevelse eller situation. Medvetenheten kan t ex observera att just nu finns det en del i mig som är stressad. Det kan bero på för mycket eller för lite att göra, av att vi oroar oss och tänker ogynnsamma tankar eller gör saker som inte ”känns rätt” för oss. Även om det kan upplevas som att vi är fångade i stressens klor finns det alltid tillgång till en mängd andra känslor och sinnesstämningar. Det kan hjälpa oss att tänka att vi alltid har dess motsats inom oss. Antitesen till stress kan t ex vara lugn. Se det som att vi har ett smörgåsbord av sinnesstämningar, känslor, behov mm och att medvetenheten hela tiden är just medveten, om allt. Vi kan välja att stanna upp och ta del av den medvetna betraktarens information och använda vår förmåga att välja nya tankar eller bryta de tillstånd vi befinner oss i (att bryta tillstånd tar 90 sek) och därmed mer aktivt agera för att möta upp det högsta bästa för oss själva.

Låter enkelt, eller hur! Varför är det då så svårt för de flesta av oss?

Ofta tar vi oss inte tiden eller så vet vi inte hur vi kan lyssna på kroppens signaler, vi har inte lärt oss urskilja ”egots” tankar med det som är vår inre visdom, högre medvetenhet, hjärtats röst, inre värderingssystem eller vad vi nu än vill kalla det. Vi får information på fler sätt än vi ofta är medvetna om. T ex talar sköna känslor om att vi är på ”rätt spår” medan osköna eller jobbiga känslor berättar att det är något vi behöver utforska, ta oss igenom eller förändra. Lyssnar vi riktigt, riktigt noga kan vi bli varse att kroppen sänder signaler i varje situation eller i varje val vi gör. Fundera t ex på hur kroppen reagerar när vi blir rädda eller tycker något är jobbigt? Kroppens respons är att hålla andan och spänna sig. När vi är nöjda eller tillfreds pustar vi ut och slappnar av. Det är naturliga responser som vi kan träna på att känna, då ökar vår kroppsmedvetenhet och vi kan agera mer i samklang med det som skapar välmående och harmoni för oss.

Om Platon hade levt idag hade han säkert varit imponerad av vår teknologi men förvånat ifrågasättande om vad vi sysslat med när det gäller vår personliga utveckling. Vi behöver ge oss tid att lära känna oss själva på en ny nivå i en ny tid. I de samhällen vi byggt upp behöver vår mänskliga evolution självledarskap, närvaro, stillhet, reflektion, mod och actions kring bl a hållbarhet och välmående. En organisation har möjlighet att bidra till en hälsosam utveckling med hjälp av autentiska och medvetna ledare. Är du en ledare som gör skillnad?

Allt börjar hos oss själva, vill du utvecklas på ett högre plan så var nyfiken på dig själv, din kropp, din medvetenhet och på din personliga utveckling. Studera naturen och du kan inhämta visdom från ett totalt fungerande hälsosystem (om inte vi lägger oss i förstås). En nutida ledare går bortom gamla tankesätt och använder ett holistiskt synsätt bortom ramarna.

Vi har en kropp som är oerhört intelligent, det är medfött. Så intelligent att den kan välja att skapa stressignaler, depression, ångest eller sjukdomar för att få vårt (i stress) ”låga IQ” att tänka i sundare banor. Ofta är det händelser eller sjukdomstillstånd som tvingar oss att möta våra grundläggande behov och ändra tanke och beteendestrategier. Vi är inte så tränade på att agera utifrån kroppens intelligens, vi har lärt oss att lita mer på vad som står på mjölkpakets utgångsdatum än på vår näsa. Vi har lärt vad vi ska äta genom olika dieter i stället för att känna efter vad vi mår bra av eller att lita mer på tankar än på vår intuition. Vi har en hel lagbok i vårt huvud om det vi lärt om rätt och fel, bra och dåligt, illusoriska sanningar (utifrån uppväxt, samhälle, religion mm) i stället för att lyssna på våra egna inre sanningar. Vi behöver vara våra egna ledare och våga tänka, känna och agera inifrån och ut.

När kropp och känslor tydligt signalerar information om ogynnsam stress tenderar vi i stället att klaga på situationen eller döma oss själva eller andra, vi mår då sämre och den negativa spiralen är ett faktum, vi försämrar vår känslo- och kroppsstatus samt våra beteenden ytterligare. Om vi i stället insåg att vårt intelligenta system är vår bästa vän som gör allt för att få oss att förstå att vi går emot oss själva, våra värderingar på ett eller annat sätt. Tänk om vi i stället skulle vara tacksamma för att vårt EQ eller HeartIQ kliver in och tar över, när våra tankar inte har ”förståndet”.

Agera på signalerna

Ofta hör jag liknande meningar, när det redan ”gått för långt”, ”jag fick ju signaler hela tiden, varför lyssnade jag inte?”. Så är det ofta, vi vet men vi förnekar. Ungefär som om ett brandlarm (våra signalsystem) går och vi skulle välja att stänga av det utan att utforska om och var det brinner (våra behov). Det är det som gör skillnaden, att stanna upp och lyssna på djupet, möta sig själv, reflektera och ställa sig de lite jobbigare frågorna och sen… ha modet att agera på den information och de sanningar som uppdagas. Det är en del av utvecklingen, att kliva utanför komfortzonen, känna på motståndet och ta oss igenom det. Först då kan den inre kraften och den förlösande frihetskänslan frigöras. Alternativet är en dålig lösning, att långsamt arma ur kroppens näringssystem och tappa energi, långsamt döda lust och passion i vårt känslosystem, långsamt låta tankarnas fokus och minnets klarhet tona ut, långsamt dränera själens livsenergi.

Inre drivkrafter av att höra till, passa in, känna oss duktiga och sedda är starka drivkrafter. De är mångtusenåriga drivkrafter som handlar om överlevnad, därför en underliggande rädsla för att bli avvisad eller att inte duga till. Så att vi väljer stress i stället för välmående hör ihop med omedvetenhet om mig själv och situationen eller en medvetenhet som skrämmer oss, varpå vi går in i förnekelse. Det enkla blir det svåra.

Att agera på det vi vet att vi behöver kan innebära att möta rädslor och risken att bli avvisad, att inte vara omtyckt, att göra andra besvikna mm. Därför flyr vi. I ”The book of list” framgår att det vi är mest rädda för är att tala inför publik (framför att dö) och samma svar finns i en undersökning där chefer och ledare ingått. Det säger en del om våra rädslor för att inte höra till, göra bort oss osv. När vi blir mer medvetna om våra inre drivkrafter kan vi bemöta oss själva med mer empati, möta våra behov och känna större trygghet. Vi kan våga följa vår inre sanning och skapa ett mer hållbart leverne och välja välmående i stället för stress. Oftast visar det sig att när vi tar steget och agera på det som känns rätt, möts vi av mer stöd och positivitet än vi vågat tro och både självkänsla och livskraft känns på riktigt!

Så vi kan alla reflektera över följande: Hur kan vi tro att vi kan skapa ett hållbart samhälle, hållbara organisationer eller en hållbar jord om vi inte är hållbara människor?

4 tips för att välja välmående och känna sig rik på framgång

1. Nyckeln till välmående är att ta hand om grundläggande behov! Resultaten är ett faktum. Här är receptet, följ det och du lever ett rikt liv. Enkelt, eller hur!

  • Andas långsamma andetag, lär dig närvaro, ät nyttig mat, aktivera din kropp, bara vara tid, spendera tid i naturen, älska ditt arbete, gör lustfyllda saker, skapa fina relationer.

2. Morgonstund: Vakna, andas några andetag, sätt en intention för dagen.

  • Det är en ny dag! Vem väljer du att var? Hur väljer du att ”dyka upp” idag?
  • Vad som än sker under dagen, säg till dig själv: Intressant! Vad är möjligt nu?

3. Boka utvecklingssamtal med dig själv 1 gång i veckan – ställ dig frågor, ex nedan.

  • Vilka prio eller mål är betydelsefulla för mig? Vilka actions tar jag för att uppfylla dem?
  • Hur lever jag mina värderingar? Hur tar jag hand om mitt välmående nu?
  • Vad är jag nöjd med under veckan? Vad vill jag utveckla och förbättra till nästa vecka?

4. I vardagssituationer, lyssna på kroppens signaler. Säger den JA eller NEJ?

  • Börja välja in dig själv, se vilka behov som möter upp ditt välmående, take action.

Hur kan jag ta mig vidare från stress eller hur kan jag aktivt arbeta med personlig utveckling om jag behöver stöd av någon annan?

Prata med chefen eller HR på ditt företag. Antingen finns det en företagshälsovård eller så anlitas konsulter som jag för specifika behov, t ex stresshantering, öka självkänsla, personlig utveckling, stärka ledarskapet mm. Man kan också privat anlita en coach med ett holistiskt perspektiv eller en terapeut med en inriktning som passar dig. Kanske vet du någon coach/terapeut du skulle vilja gå till, prata med företaget och utforska möjligheten att de stå för kostnaden för din hälsa eller utveckling. Den möjligheten har flera av mina klienter fått. Lycka till!

Av: Anna Ugander


Categories: : Swedish